Οι γονείς έρχονται συχνά στη Διαμεσολάβηση με την λανθασμένη εντύπωση ότι η δουλειά ενός Διαμεσολαβητή είναι μόνο να διευθετήσει μια διαμάχη. Όταν η διαφορά αφορά την επιμέλεια ή τον επιμερισμό του χρόνου επικοινωνίας, οι γονείς έχουν συχνά λάβει την απόφαση για λογαριασμό του ανηλίκου και ζητούν από τον Διαμεσολαβητή να μιλήσει στο παιδί. Για πολλούς λόγους, η θέση του Διαμεσολαβητή είναι πολύ λεπτή στον τομέα των ανηλίκων. Ο Διαμεσολαβητής οφείλει να έχει υπόψιν του σε μία συζήτηση με ένα παιδί τα παρακάτω:
- Στα παιδιά δεν πρέπει να τίθενται ερωτήσεις που να τα αναγκάζουν να επιλέξουν μεταξύ των γονέων τους.
- Τα παιδιά είναι συχνά ανώριμα για να γνωρίζουν τι είναι προς το συμφέρον τους. Θα ήθελαν να είναι με τον γονέα που θα τους αφήσει να έχουν κέικ σοκολάτας για πρωινό.
- Τα παιδιά έχουν μεγάλη δυσκολία στο να απογοητεύσουν έναν γονέα από τον οποίο εξαρτώνται πλήρως.
- Τα παιδιά συχνά «προετοιμάζονται» για να ενημερώσουν τον Διαμεσολαβητή τι θέλει ο γονέας.
- Τα παιδιά φοβούνται τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συζήτηση με τον Διαμεσολαβητή.
Πριν μιλήσει με τον ανήλικο, ο Διαμεσολαβητής πρέπει να πάρει έγγραφη συμφωνία από τους γονείς σχετικά με το σκοπό της συλλογής πληροφοριών από το παιδί. Εξασφαλίστε ότι οι γονείς κατανοούν την ανάγκη ασφάλειας και άνεσης του παιδιού. Βοηθήστε τους να αναπτύξουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. Περάστε λίγο χρόνο να μάθετε από τους δύο γονείς για την καθημερινότητα του παιδιού, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε μια σχέση όταν μιλάτε μαζί του.
Πηγή: https://www.mediate.com/divorce/pg74.cfm
Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια