Η απόφαση να προχωρήσεις σε Διαμεσολάβηση είναι ένα σημαντικό βήμα. Το να προετοιμαστείς κατάλληλα όμως για τη διαδικασία αυξάνει τις πιθανότητες μιας καλής διευθέτησης.
Μόλις ο διαμεσολαβητής ενημερωθεί από τους δικηγόρους των μερών και οριστεί ο χώρος διεξαγωγής της διαδικασίας το επόμενο βήμα για τη διαμεσολάβηση είναι να:
ι. Χρησιμοποιήσετε το διαμεσολαβητή σας
Το να μην συνεννοηθείς με τον διαμεσολαβητή πριν από τη διαμεσολάβηση είναι μια χαμένη ευκαιρία. Μια συνομιλία πριν από τη διαμεσολάβηση με τον διαμεσολαβητή επιτρέπει να μοιραστείτε τις σκέψεις σας σχετικά με τη διαφορά. Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά συχνά υπάρχουν και παράπλευρες λεπτομέρειες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια αυτών των άτυπων συνομιλιών που αποδεικνύονται σημαντικές για την επίτευξη συμφωνίας.
Η μέρα διαμεσολάβησης μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα τα μέρη είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Αλλά καθώς ο ήλιος δύει και οι άνθρωποι αρχίζουν να κουράζονται, η πρόοδος μπορεί να επιβραδυνθεί. Μια γρήγορη κλήση πριν από τη διαμεσολάβηση επιτρέπει στον διαμεσολαβητή να προτείνει προσεγγίσεις για την προετοιμασία που μπορούν να μειώσουν το χρόνο που χάνεται στη διάρκεια της ημέρας.
Το καλύτερο από όλα, οποιεσδήποτε συζητήσεις πριν από τη διαμεσολάβηση περιλαμβάνονται στο κόστος της διαμεσολάβησης και είναι επίσης εμπιστευτικές!
ιι. Τι θέλεις και γιατί το θέλεις;
Αυτό που συνήθως θέλουν οι άνθρωποι βρίσκεται στην επιφάνεια οποιασδήποτε διαμάχης. Είναι λοιοπόν σημαντικό να έχουμε μια σαφή ιδέα για το τι και γιατί το θέλουν: δηλαδή τα συμφέροντά τους.
Ο εντοπισμός και η σύνταξη μιας λίστας όσων θέλετε να επιτύχετε σε μια διαμεσολάβηση βοηθά τη σκέψη να «εστιάσει». Είναι πιθανό τα μέρη να παρασυρθούν από ζητήματα που φαίνονται σημαντικά, ίσως συναισθηματικά, κατά τη διάρκεια μιας διαμεσολάβησης και να χάσουν τη θέα του τι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς.
Αναφερόμενοι σε έναν προετοιμασμένο κατάλογο στόχων και γιατί είναι σημαντικοί για εσάς μπορείτε να επαναφέρετε τις διαπραγματεύσεις και να ανοίξετε πιο δημιουργικές προσεγγίσεις για τον διακανονισμό.
ιιι. Γνωρίστε τα έξοδά σας
Πολλοί συμβιβασμοί ζουν ή πεθαίνουν από την έλλειψη ικανότητας των μερών να συμφωνήσουν στα δικαστικά έξοδα. Ο υπολογισμός του κόστους μετά την επίλυση της ουσίας μιας διαφοράς μπορεί να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο σχεδίασης. Ανακαλύπτοντας ότι το κόστος είναι απαράδεκτο αργά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αντιστροφή των σκληρά κερδισμένων παραχωρήσεων και να επαναφέρει τη διαδικασία. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση στις ακόλουθες πληροφορίες: Κόστος που πραγματοποιείται μέχρι και τη διαμεσολάβηση. Κόστος που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη προσφυγή στα Δικαστήρια. Εάν υπάρχει πιθανότητα Έφεσης, τα έξοδα της Έφεσης. Εκτός από τις νομικές δαπάνες, είναι επίσης χρήσιμο για τα μέρη να υπολογίζουν τα μη νομικά έξοδα:
Το κόστος σε χαμένο χρόνο εργασίας. Το κόστος οποιασδήποτε βλάβης της φήμης.
Το κόστος στον χαμένο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η επίγνωση του συνόλου των εξόδων της διαφοράς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αξιολογείτε τον κίνδυνο και, κατά συνέπεια, να λαμβάνετε καλές αποφάσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
ιν. Αξιολόγηση κινδύνου
Πώς ξέρετε αν μια προσφορά είναι συμφέρουσα; Η αξιολόγηση του κινδύνου προσφυγής στη Δικαιοσύνη αντί για επίλυση μέσω διαμεσολάβησης είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό. Αυτή η αξιολόγηση σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε αν αυτό που προσφέρεται κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης είναι λογικό σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσατε να επιτύχετε ρεαλιστικά, συνεχίζοντας να ασκείτε το επάγγελμά σας. Ένα από τα επίσημα προϊόντα αυτής της εκτίμησης είναι γνωστό ως η «καλύτερη εναλλακτική λύση στη διαπραγματευόμενη συμφωνία» ή «BATNA». Η BATNA είναι συνάρτηση των ακόλουθων παραμέτρων:
- Πραγματικά και εκτιμώμενα νομικά έξοδα.
- Η πιθανότητα νίκης στο δικαστήριο.
- Η αξία της διαφοράς.
Μια εμπεριστατωμένη περιγραφή της BATNA και η χειρότερη εναλλακτική λύση της διαπραγματευόμενης συμφωνίας (WATNA) δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, αλλά καλύπτεται σε ξεχωριστό άρθρο.
ν. Ποιος θα συμμετέχει στη Διαμεσολάβηση;
Όσοι συμμετέχουν στη διαμεσολάβηση έχουν δικαίωμα υπογραφής; Να μια βασική ερώτηση. Εάν όχι, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, τηλεφωνικά, σε κάποιον που μπορεί να τους παράσχει αυτή την εξουσία.
Η διαμεσολάβηση μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες.. Θα πρέπει λοιπόν όταν έρθει η ώρα της συμφωνίας να έχουμε πρόσβαση στο άτομο που έχει δικαίωμα υπογραφής.
νι. Ποιος θα μιλήσει;
Η αρχική κοινή συνάντηση είναι ένα ανεκτίμητο μέρος της διαμεσολάβησης. Η διαμεσολάβηση είναι ευέλικτη και μια κοινή συνάντηση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τα μέρη να αποκαταστήσουν την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.
Οι δικηγόροι συχνά κάνουν τις εναρκτήριες δηλώσεις σε κοινή συνεδρίαση. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να κερδηθούν εάν τα μέρη επικοινωνήσουν και αυτά. Σε περιπτώσεις όπου, για πολύ καιρό, η μόνη επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μέσω νόμιμων εκπροσώπων, η δυνατότητα των μερών να μιλήσουν μπορεί να τους βοηθήσει να βλέπουν ο ένας τον άλλο ως ανθρώπους και να προωθήσουν μια διευθέτηση.
νιι. Κάντε ειρήνη όχι πόλεμο
Τώρα που έχετε αποφασίσει ποιος μιλάει, τι θα πείτε; Ο πειρασμός, ιδίως για τους δικηγόρους, είναι να προσεγγίσουμε μια διαμεσολάβηση με παρόμοιο τρόπο όπως μια δίκη. Αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Παρόλο που τα νομικά σημεία έχουν τη θέση τους κατά τη διάρκεια μιας διαμεσολάβησης, δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τον κύριο στόχο της ημέρας: να επιτευχθεί μια εμπορική και λειτουργική διευθέτηση που συμφωνείται και από τα δύο μέρη.
Κάθε διαφωνία είναι διαφορετική, αλλά μια καλή εναρκτήρια ομιλία θα κάνει και την άλλη πλευρά να αισθάνεται ότι είστε εκεί για να διαπραγματευτείτε με καλή πίστη.
νιιι. Ένας διαμεσολαβητής δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα!
Από το 86% των διαμεσολαβητικών διαφορών που διακανονίζονται, το 11% επιλύεται αυθημερόν ή λίγο αργότερα.
Στην απίθανη περίπτωση που η διαφορά σας δεν διευθετηθεί αυθημερόν, ένας σωστός διαμεσολαβητής θα πρέπει να σταθμίσει την κατάλληλη στιγμή για να επικοινωνήσει και με τα δύο μέρη και να δει εάν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Ο βαθμός στον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστείτε θα ποικίλλει από διαφορά σε διαφορά, αλλά οι παραπάνω συμβουλές θα πρέπει να σας βοηθήσουν να διαρθρώσετε τις προσπάθειές σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας παραγωγικής ημέρας.
Πηγή: https://thinkmediate.co.uk/quick–tips–on–preparing–for–mediation/
Αφροδίτη Α. Μπλέτα
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, European Patent Attorney
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ και CEDR
Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών