Μια υπηρεσία διαμεσολάβησης που επιλύει τις διαφορές οικογενειακού δικαίου χωρίς να απαιτείται οι σύζυγοι να προσέλθουν στο Δικαστήριο ή να συναντηθούν προσωπικά, αντιμετωπίζει ρεκόρ ζήτησης στη Νότιο Αυστραλία.

Η υπηρεσία περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα που λέγεται διαμεσολάβηση «σαΐτα», το οποίο χρησιμοποιεί μια εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί επί τούτοις στην Αδελαΐδα, και κρατά τα αντιμαχόμενα μέρη σε χωριστά σημεία, ενώ οι δικηγόροι τους μεταφέρουν τις πληροφορίες σε έναν ανεξάρτητο διαμεσολαβητή που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο ανάμεσα τους.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Νομικών Υπηρεσιών στην ετήσια έκθεση της Νότιας Αυστραλίας αποκάλυψαν ότι η ζήτηση για την υπηρεσία είχε αυξηθεί κατά 22% το προηγούμενο έτος και το ποσοστό επιτυχίας της είχε αυξηθεί στο 79%.

Η διευθύντρια της Επιτροπής, δήλωσε ότι η δυνατότητα διατήρησης των μερών φυσικά διαχωρισμένων καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαμεσολάβησης ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Νομίζουμε ότι η δυνατότητα, στις οικογενειακές διαφορές, να ξεκινήσουμε με μια παραδοσιακή διαμεσολάβηση και να συνεχίσουμε με  αυτή τη διαμεσολάβηση «σαΐτα» έχει οδηγήσει στο ρυθμό επιτυχίας που βλέπουμε», δήλωσε η κα Canny.

“Διαπιστώνουμε ότι τα μέρη που έχουν πιο περίπλοκα ζητήματα, για παράδειγμα όταν υπάρχει ανισορροπία εξουσίας ή ίσως υποβόσκουν ευαίσθητα ζητήματα, τότε πολλοί άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στο τραύμα της οικογενειακής διάρρηξης και δεν το αντιμετωπίζουν καλά, μπορεί να προτιμούν να υπαχθούν σε μια διαμεσολάβηση … σαΐτα.

Η κ. Canny δήλωσε ότι η δυνατότητα αποφυγής της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των μερών βοήθησε στη μείωση των συναισθηματικών και ενοχλητικών επιπτώσεων της διαδικασίας.

“Τα άτομα, η μητέρα και ο πατέρας, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το άλλο μέρος και ίσως να διακυβεύσουν συναισθηματικά το αποτέλεσμα, αλλά είναι σε θέση να το θέσουν λογικά μέσω δικηγόρου και ο διαμεσολαβητής θα εργαστεί για να προσπαθήσει να επιτύχει  το καλύτερο αποτέλεσμα για τα παιδιά. ”

Οι οικογένειες μπορούν να αποφύγουν τις μακροχρόνιες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες

Διευκρίνισε ότι η διαδικασία διαμεσολάβησης βοήθησε στην επίλυση νομικών διαφορών, όπως είναι η ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών, ταχύτερα από τη συχνά μακρόχρονη και συναισθηματικά φορτισμένη παραδοσιακή δικαστική διαδικασία.

“Πρόκειται για μια υπηρεσία που πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται, διότι βοηθά τους χωρισμένους γονείς να αποφεύγουν τις διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων, που είναι δαπανηρές, χρονοβόρες και βαθιά θλιβερές. Είναι καλό για τις οικογένειες και καλό για την κοινότητά μας.

“Η προσέγγιση τύπου σαΐτας μπορεί να βοηθήσει πολλά ζευγάρια να επιτύχουν μια λύση σχετικά γρήγορα, αντί να χρειάζεται να περιμένουν μήνες ή χρόνια για να εκδικασθεί η υπόθεση στο δικαστήριο”.

Η κ. Canny είπε ότι η υπηρεσία δεν είναι κατάλληλη για όλους και ότι τα δεδομένα κάθε ζευγαριού αξιολογήθηκαν προσεκτικά πριν αποφασιστεί ποια διαδικασία  επίλυσης διαφορών θα προτιμηθεί.

Είπε τέλος ότι μια δωρεάν συμβουλευτική γραμμή Νομικών Υπηρεσιών είναι διαθέσιμη σε όλους τους νότιους Αυστραλούς.

Πηγή: http://www.abc.net.au/news/2017-12-11/family-mediation-service-experiences-record-demand/9244598

 

Αφροδίτη Α. Μπλέτα

Δικηγόρος παρΆρείω Πάγω, European Patent Attorney

Διαπ/μένη Διαμεσολαβήτρια  ΥΔΔΑΔ και CEDR

Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών