Το Γερμανικό Ίδρυμα ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2016 την υλοποίηση του προγράμματος GANDALF* με σκοπό την επιστημονική διερεύνηση της ζήτησης για την Διαμεσολάβηση.

Η καθηγήτρια Δρ Elisabeth Kals, της έδρας για την Κοινωνική και Οργανωτική Ψυχολογία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του  Eischstätt – Ingolstadt,  διεξάγει στο πλαίσιο ενός επιστημονικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτεί το Γερμανικό Ίδρυμα για την Διαμεσολάβηση, την πρώτη φάση μιας μελέτης σχετικά με την προθυμία για την χρήση της Διαμεσολάβησης. Τα ερωτήματα στα οποία ζητείται απάντηση είναι: «Πως είναι διαμορφωμένη η προθυμία ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό για να υποστηρίξει την διαμεσολάβηση ως μια εναλλακτική διαδικασία για την επίλυση των συγκρούσεων σε κοινωνικοπολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο και ποιες είναι οι διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν σε σχέση με την Διαμεσολάβηση; Είναι πρόθυμοι οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν την Διαμεσολάβηση και να την αφομοιώσουν κοινωνικοπολιτικά;»

Στην βάση των ευρημάτων θα προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με την αύξηση της αποδοχής και την διαφοροποιημένη διάδοση της Διαμεσολάβησης. Προς τούτο σε συνεργασία με  την κυρία Δρ. Heidi Ittner εκπονήθηκε ένα online ερωτηματολόγιο.

Επιπροσθέτως υφίσταται μια συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ. Katharina Kriegel-Schmidt, της έδρας για την Διαπολιτισμικότητα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μπράντεμπουργκ – στο Κότμπους, η οποία παράλληλα με την πραγματοποίηση της πρώτης φάσης εκδίδει έναν συγκεντρωτικό τόμο σχετικά με την έρευνα για την Διαμεσολάβηση, την οποία έκδοση επίσης χρηματοδοτεί το Γερμανικό Ίδρυμα για την Διαμεσολάβηση.

Αυτές οι συνεργασίες αποτελούν την έναρξη μόνο, διότι σχεδιάζονται πρόσθετες επόμενες φάσεις, υπό την ανάμιξη και άλλων επιστημών. Οι επόμενες φάσεις, από την δεύτερη έως και την τέταρτη, θα διανθιστούν με επιστημονικές συνεισφορές  από την νομική, την οικονομία και την κοινωνιολογία, που θα διαπραγματεύονται θέματα σχετικά με την ανάγκη για την εφαρμογή της Διαμεσολάβησης στην Γερμανία.

Η κεντρική επιδίωξη του Ιδρύματος είναι μέσω της έκθεσης του να διασφαλίσει και να υποστηρίξει στην επιστήμη και στην έρευνα, τον διεπιστημονικό συντονισμό και την ανταλλαγή μεταξύ των διαφορετικών επιστημόνων καθώς και να ωθήσει και να συνοδεύσει μια συζήτηση μεταξύ των ασκούντων και των ειδικών της Διαμεσολάβησης με τους επιστήμονες σχετικά με τις  ερμηνείες και τις συνέπειες από τα επιστημονικά αποτελέσματα, ώστε να καταστήσουν τα αποτελέσματα αυτά χρήσιμα για μια δημόσια συζήτηση.

Ήδη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό από τον Απρίλιο του 2017 υπάρχουν τα αποτελέσματα της πρώτης βάσης τα οποία συνέπεσαν με το χρονικό σημείο, όπου ο νομοθέτης επρόκειτο να προβεί στην αξιολόγηση του Νόμου για την Διαμεσολάβηση. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα GANDALF ευελπιστούν να  προσφέρουν με την εργασία τους μια πολύτιμη συμβολή στην βελτίωση του  Νόμου για την Διαμεσολάβηση και στον τρόπο, που αντιμετωπίζονται οι συγκρούσεις  στην Γερμανία.

Όπως ακριβώς είχε πει ο GANDALF:  «Ένας γάμος δεν φτάνει ποτέ πολύ αργά… Αλλά επίσης ούτε πολύ νωρίς. Φτάνει ακριβώς τότε, όταν θεωρεί ότι είναι ο σωστός χρόνος».

Από την ίδρυση του το Γερμανικό Ίδρυμα αγωνίζεται εθελοντικά να κάνει γνωστότερη την Διαμεσολάβηση στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία της Γερμανίας. Εκκινεί από την παραδοχή ότι η υπό την ευθύνη των μερών και προσδιοριζόμενη από τα ίδια τα μέρη  θα κερδίσει ουσιαστικά σε σημασία στην κοινωνία.

Το ίδρυμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του επίτιμου καθ. Δρ.  Markus Schächter, πρώην διευθυντή του τηλεοπτικού καναλιού ZDF.

* Ο Γκάνταλφ είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στα μυθιστορήματα του Τόλκιν, Το Χόμπιτ και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Είναι μάγος, μέλος του τάγματος των Ιστάρι , καθώς και αρχηγός της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού. 

Πηγή: http://www.deutsche-stiftung-mediation.de/blog/mit-gandalf-auf-forschungsreise

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης