Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 και ώρα 6 μμ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18, 1ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί η Εκδήλωση παρουσίασης του Ελληνικού επιστημονικού συγγράμματος της Béatrice Blohorn-Brenneur και του Σπύρου Αντωνέλου, για τη διαμεσολάβηση με τίτλο “Η Διαμεσολάβηση για όλους”.

Λίγα λόγια για τις καινοτομίες του συγγράμματος:

Το εν λόγω επιστημονικό σύγγραμμα, το οποίο αποτελεί εν μέρει μετάφραση ομότιτλου Γαλλικού αλλά και πρωτόλεια έρευνα και συγγραφικό έργο, είναι το πρώτο επιστημονικό σύγγραμμα που πραγματεύεται με θεωρητική προσέγγιση και πρακτικά παραδείγματα και όντας πλήρως προσαρμοσμένο στο Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και στην Ελληνική εμπειρία της εφαρμογής της Διαμεσολάβησης τα ακόλουθα ζητήματα:

– Τις δεξιότητες που εφαρμόζουν οι Δικηγόροι, οι Διαμεσολαβητές και οι Δικαστές Μεσολαβητές κατά τη Διαμεσολάβηση.

– Τη σύγκριση των τρόπων Εξωδικαστικής Επίλυσης διαφορών που προβλέπει το Ελληνικό Δίκαιο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα έκαστου εξ αυτών. Επίσης τα πρακτικά κριτήρια (δικονομικά, οικονομικά, σχέσεων και συσχετισμού δυνάμεων) με τα οποία ένας Έλληνας Δικηγόρος και ένας Έλλην πολίτης επιλέγουν τον ένα ή τον άλλο τρόπο Εξωδικαστικής Επίλυσης για την επίλυση μίας διαφοράς, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων αυτής.

– Το σημαντικό ρόλο που παίζουν Δικαστές και Δικηγόροι στην αρμονική αξιοποίηση της Διαμεσολάβησης στην εξωδικαστική διαπραγμάτευση συμφωνιών και επίλυση διαφορών συμπληρωματικά και παράλληλα προς το δικαστικό σύστημα Απονομής της Δικαιοσύνης. Επίσης, ποια είναι τα οφέλη αυτής της αξιοποίησης για τους ίδιους, τους πολίτες και την Πολιτεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τέλος, παρατίθενται τα κριτήρια με τα οποία ένας Δικαστής θα εφαρμόσει τις νέες δικονομικές διατάξεις περί πρόσκλησης των μερών μίας διαφοράς να απευθυνθούν για την επίλυσή της σε Διαμεσολαβητή ή σε Δικαστή Μεσολαβητή, όπως έχουν διαμορφωθεί από την πρακτική της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και διεθνώς και περιπτωσιολογία όπου είναι κατάλληλη η εν λόγω πρόσκληση.

Το πρόγραμμα της Εκδήλωσης:

Επ’ ευκαιρία της Εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Εσπερίδα για τη Διαμεσολάβηση, με τους ακόλουθους συμμετέχοντες και θεματολογία.

1. Ομιλίες:

– Για τη συμβολή της Διαμεσολάβησης στην υποστήριξη των Επιχειρήσεων και της Επιχειρηματικότητας θα μιλήσει η κα Ελένη Πλέσσα Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια και Συγγραφέας, Εταίρος της “RESOLVE”.

– Για τη σημασία της συμβολής των Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση θα μιλήσει ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος Δικηγόρος, Πρόεδρος ΕΕΝ “eTHEMIS”, Σύμβουλος ΔΣΑ.

2. Σχολιασμός του συγγράμματος:

– Σχολιασμό του συγγράμματος θα πραγματοποιήσει ο κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας Αρεοπαγίτης, CEDR Accredited Mediator.

3. Χαιρετισμοί:

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν:

– Ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής.

– Ο κ. Δημήτρης Μελίδης Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπ. Διδάκτων ΟΠΑ, Δικηγόρος.

– Και ο κ. Μιχάλης Καλλαντζόπουλος Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Σύμβουλος ΔΣΑ, Πρόεδρος ΔΣ του “ΑΚΚΕΔ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”.

Χαιρετισμό θα απευθύνει, επίσης, Εκπρόσωπος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

4. Συντονισμός:

– Την Εσπερίδα θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Μάντζος, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης (PDF)