Το Κέντρο Διαμεσολάβησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαο Βαλεργάκη και την υπεύθυνη του Κέντρου, Όλγα Ν. Τσιπτσέ.
Μάλιστα ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Κέντρου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τα πρώτα ραντεβού, τα οποία κυρίως αφορούν «κόκκινα δάνεια».
Όπως αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, η Διαμεσολάβηση κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια ως μια αποδεκτή και προτιμητέα εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών λόγω των πλεονεκτημάτων της επί της συνήθους νομικής διαδικασίας, καθώς είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη, πιο οικονομική και με περισσότερη εξειδίκευση.
«Η Διαμεσολάβηση αποτελεί ένα από τα πλέον καινοτόμα και φιλόδοξα στοιχεία που έχει να επιδείξει σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη. Η εμπέδωσή της αποτελεί εγγύηση αλλά και προϋπόθεση επιτυχίας κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του δικαιοδοτικού μηχανισμού της χώρας. Αλλά η σημασία της δεν εξαντλείται εκεί. Η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών των πολιτών, μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη σύνθεση των αντικρουόμενων συμφερόντων υπερβαίνει τα στενά όρια απονομής της δικαιοσύνης, αγγίζοντας τον ίδιο τον πυρήνα της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
«Το ΒΕΘ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ακόμη εργαλείο στη διάθεση των μελών αλλά και μη μελών του και παράλληλα να ενισχύσει το θεσμό της Διαμεσολάβησης, ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου τη λειτουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης στις εγκαταστάσεις του, με Διαμεσολαβητές που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και είναι διαπιστευμένοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, για πρώτη φόρα η Διαμεσολάβηση γίνεται υποχρεωτική εν όψει της κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βάσει του οποίου ο Διαμεσολαβητής θα συντονίζει την όλη διαδικασία με σκοπό την απομείωση του κόκκινου δανείου.
«Αυτό που επιδιώκουμε με τη δημιουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης είναι η ενίσχυση των σχέσεων και η διευκόλυνση των διμερών συνεργασιών και φυσικά η υποστήριξη των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν τη δραστηριότητα τους απαλλαγμένες από δικαστικά προβλήματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Η υπεύθυνη του Κέντρου, Όλγα Ν. Τσιπτσέ, ανέφερε από την πλευρά της πως ο θεσμός της Διαμεσολάβησης είναι άκρως οικονομικός, υπάρχει οικονομία χρόνου καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον 5-6 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια απόφαση .
Τα μέλη και τα μη μέλη του ΒΕΘ, μέσω του κέντρου Διαμεσολάβησης που ξεκίνησε να λειτουργεί, θα έχουν το προνόμιο να ενημερωθούν δωρεάν για το θεσμό και φυσικά να επιλύσουν με τις μικρότερες δυνατές τιμές τις διαφορές τους με οικονομία και ταχύτητα