Συνεργασία Yπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.).

Διερεύνηση του τρόπου αξιοποίησης της διαμεσολάβησης στα μη εξυπηρετούμενα  δάνεια (κόκκινα δάνεια)

Με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) αποτελούμενη από τον πρόεδρό του  Παναγιώτη Πικραμμένο, το γενικό γραμματέα Νικόλα Κανελλόπουλο και τον νομικό σύμβουλο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών  Ιωάννη Μούργελα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο κ. Πικραμμένος παρουσίασε τους στόχους και την αποστολή του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την προώθηση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών στη χώρα μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, όσο και την εμπέδωση μιας νέας νοοτροπίας συναίνεσης στο κοινωνικό σύνολο».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πολιτική βούληση της Πολιτείας για την υποστήριξη των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών και επισήμανε «την ιδιαίτερη αξία της διαμεσολάβησης για την εξωδικαστική διευθέτηση διαφορών στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων».

Κατόπιν αυτών, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα  προώθησης  ευέλικτων και σύγχρονων νομοθετικών λύσεων για την  αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των οφειλετών – δανειοληπτών, αλλά και για τη γενική προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Τέλος, συμφωνήθηκε η συστηματοποίηση της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., με τον άμεσο προγραμματισμό  συνάντησης εργασίας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δελτίο τύπου – Λήψη pdf