Στην κατάμεστη αίθουσα “Mιχάλης Ζαφειρόπουλος” του ΔΣΑ διεξήχθη την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση των Προέδρων των Επιστημονικών Συλλόγων με το Διοικητή του ΕΦΚΑ και τα ζητήματα που τέθηκαν σ’αυτήν, και λίγο πριν την συνάντηση εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με την Υπουργό Εργασίας που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 7 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με συντονιστή τον ΓΓ του ΔΣΑ Μιχάλη Καλαντζόπουλο, εισηγητές ήταν ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, η Συντονίστρια ΚΕΑΟ Βέρα Χατζηευσταθιάδου, ο Προϊστάμενος Γ΄ Τμήματος Δ/νσης Νομικής Υπηρεσίας ΕΦΚΑ Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, η Προϊσταμένη Νομικής Υπηρεσίας Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση και ο Προϊστάμενος Οικονομικής Υπηρεσίας Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Χαράλαμπος Κώστογλου, ενώ χαιρετισμό απήυθηνε και ο ΓΓ του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος.

Ο ΔΣΑ αποφάσισε να προσφύγει με αιτήσεις ακύρωσης κατά των εγκυκλίων Υπουργείου και ΕΦΚΑ, με βάση τις οποίες εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια 2018, στα οποία παρανόμως συνυπολογίζονται στη βάση υπολογισμού οι καταβληθείσες το 2016 εισφορές, αντί του νομίμου των καταβλητέων εισφορών του 2017.

Επιβεβαιώθηκε  η αυστηρή κριτική  στην Υπουργική Απόφαση  για τη ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς επίσης και τα πολυάριθμα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που πρέπει να καταθέσει ο αιτών.

Με δεδομένο ωστόσο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ δεν υφίστανται βεβαιωμένες κατά ΚΕΔΕ οφειλές, θα υπάρχει επιλογή στην ηλεκτρονική εφαρμογή, να αναζητείται η οφειλή από τους Τομείς του ΕΤΑΑ (ΤΑΝ, ΤΥΔΑ, ΤΥΔΕ κλπ.).

Δεν υφίσταται καμία δέσμευση ότι η υποβολή της αίτησης αναστέλλει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά του οφειλέτη, την τοκοφορία της οφειλής καθώς και κάθε άλλη δυσμενή συνέπεια.

Κατά την ομιλία της, η Συντονίστρια ΚΕΑΟ Βέρα Χατζηευσταθίου, υπερθεμάτισε την πάγια συμβουλή (των δικηγόρων) προς τους ασφαλισμένους να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου υπάρχει. Η ίδια επιβεβαίωσε πως λαμβάνει ηλεκτρονικό αρχείο βεβαίωσης οφειλής από τους φορείς χωρίς αποδεικτικά της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας έκδοσης καταλογιστικής πράξης.

Μάλιστα επιβεβαιώθηκαν τα πολυάριθμα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που πρέπει να καταθέσει ο αιτών, ενώ δόθηκε η πληροφορία ότι οι οφειλές μετά την υποβολή της αίτησης θα διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εντός δεκαπέντε ημερών.

Από το Μάρτιο οι δικηγόροι θα λαμβάνουν 3 ειδοποιητήρια (1 ΕΦΚΑ, 1 ΕΤΕΑΕΠ τρέχουσες εισφορές και 1 ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικές εισφορές). Παρότι ετέθη στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση και είναι εμφανές ότι ο μόνος κερδισμένος της υπόθεσης είναι οι Τράπεζες που θα λαμβάνουν τριπλή προμήθεια.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η κίνηση των διαδικασιών για την μετατροπή του ΤΠΔΑ σε ΝΠΙΔ προαιρετικής ασφάλισης, με υποβολή σχετικής πρότασης με αναλογιστική μελέτη στο Υπουργείο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγήhttps://emmisthos.blogspot.gr/2018/03/532018.html?spref=fb&m=1