Εκατομμύρια τηλεθεατές στη Μεγάλη Βρετανία ανακαλύπτουν την κρυφή πλευρά των διαζυγίων, καθώς η εκπομπή του BBC 2 «Mr vs Mrs: Call The Mediator» («Κος εναντίον Κας: Καλέστε το Διαμεσολαβητή») φέρνει στο προσκήνιο την προσπάθεια χωρισμένων ζευγαριών να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ζητήματα της μελλοντικής τους ζωής.

Το τριών επεισοδίων πρόγραμμα έγινε πραγματικότητα, μετά από την άδεια που δόθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο του National Family Mediation προς το δημόσιο τηλεοπτικό οργανισμό BBC.

Οι λόγοι, που οδήγησαν στην παραπάνω, δύσκολη και αμφισβητούμενη, απόφαση, εξηγούνται παρακάτω.

Για δεκαετίες, η διαχείριση των διαζυγίων γινόταν μέσω δικηγόρων, για να ακολουθήσει ένας πολυετής και πολυδάπανος δικαστικός αγώνας ανάμεσα στους πρώην συζύγους. Τα προς διευθέτηση ζητήματα ήταν τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού, οι κοινές τους υποχρεώσεις αλλά και η ρύθμιση πρακτικών θεμάτων που αφορούσαν  τη ζωή των παιδιών τους, όπως π.χ. το πού θα μείνουν, η επικοινωνία με τον κάθε γονιό, η εκπαίδευσή τους, οι διακοπές τους, κ.ά.

Αυτή η διαδικασία συχνά καταλήγει σε μια καταστροφική, ανταγωνιστική και πολυδάπανη σε χρόνο και χρήμα, αντιπαράθεση, καθώς οι δύο πλευρές, συνήθως, υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά ο ένας απέναντι στον άλλον.

Έτσι, όταν χρόνια αργότερα, η δικαστική διαδικασία ολοκληρώνεται, το αποτέλεσμα σπανίως ικανοποιεί τις ανάγκες των εμπλεκομένων, πολύ δε περισσότερο αυτές των παιδιών. Οι αλλαγές που επιφέρει ένα διαζύγιο στις ζωές τους είναι δραματικές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση του διαζυγίου, χωρίς  να έχουν ενημερωθεί  ότι υπάρχουν όχι μόνο καλύτερες αλλά και ευκολότερες διαδικασίες από αυτήν της αίθουσας του δικαστηρίου.

Στόχος της εκπομπής είναι να πληροφορήσει εκατομμύρια τηλεθεατές πως ο διαφορετικός αυτός τρόπος υπάρχει και λέγεται Διαμεσολάβηση. Οι τηλεθεατές γνωρίζουν πλέον ότι η Διαμεσολάβηση δεν είναι η διαδικασία μιας προσπάθειας για να μείνουν τα ζευγάρια μαζί, ούτε αφορά συμβουλές γάμου. Η Διαμεσολάβηση ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι συμβαίνουν αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων και σκοπός της είναι να βοηθήσει τα δύο μέρη της να προχωρήσουν με αυτές τις αλλαγές  με τον πιο θετικό τρόπο.

Η Διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία πολύ πιο σύντομη, που επιτρέπει στο ζευγάρι να διατηρήσει τον έλεγχο της μελλοντικής του ζωής, ενώ αν τον «αναθέσει» σε έναν δικαστή, εκείνος αφενός είναι σε θέση να δει τα σωστά και τα λάθη, αφετέρου, όμως, πολύ δύσκολα θα καταλάβει τις ιδιαιτερότητες κάθε οικογένειας.

Με τέσσερις στους δέκα γάμους να καταλήγουν σε διαζύγιο, είναι πολύ σημαντικό για όλους να ξέρουν πως υπάρχει αυτός ο διαφορετικός δρόμος για την αντιμετώπιση ενός διαζυγίου, ο οποίος λέγεται Διαμεσολάβηση.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.co.uk/jane-robey/what-lies-behind-tvs-mr-v_b_10683598.html

Νανά Παπαδογεωργάκη

Δικηγόρος LLM

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ & UK

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών