Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών του δικαστηρίου David G. Sacks, και ο Brian Jerome, Πρόεδρος του Τμήματος του Επίλυσης Διαφορών του Δικηγορικού Συλλόγου της Μασαχουσέτης, βράβευσαν το έργο 15 Δικαστικών Προγραμμάτων  επίλυσης διαφορών στη Δυτική Μασαχουσέτη στα πλαίσια της “Εβδομάδας Επίλυσης Συγκρούσεων”. Η εκδήλωση προβλήθηκε επίσης και από τους δικηγορικούς συλλόγους του κομητειών Berkshire, Franklin, Hampden και Hampshire.

Ο δικαστής Mason δήλωσε τα εξής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

“Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη δεν αποκλείει την επίλυση διαφορών – στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η εναλλακτική επίλυση διαφορών βελτιώνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τις διαφορές που μπορούν να επιλυθούν εξωδικαστικά και αποσυμφοφίζει το δικαστικό σύστημα για όσες είναι αναγκαία η πρόσβαση σε αυτό”.

Η Διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών. Διεξάγεται με τη συνδρομή ενός τρίτου αντικειμενικού προσώπου, του διαμεσολαβητή, ο οποίος προσπαθεί να οδηγήσει τα μέρη στην επίτευξη συμφωνίας. Σε σύγκριση με τη δικαστική οδό, η Διαμεσολάβηση μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας βιώσιμες λύσεις, με πολύ λιγότερο κόστος, χρόνο και συναισθηματική πίεση.

Η Διαμεσολάβηση χρησιμοποιείται σε εμπορικές, αστικές, οικογενειακές διαφορές και σε διαφορές στον εργασιακό χώρο. Η διαδικασία διεξάγεται μέσα από εμπιστευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή.  Η ευελιξία και η αμεσότητα του χαρακτήρα της Διαμεσολάβησης, επιτρέπουν στα μέρη να επικεντρωθούν στην ουσία της διαφοράς, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, στην προσωπικότητα, τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μερών.

Κατά την διάρκεια της Διαμεσολάβησης, είναι πιθανό να κατονομαστούν και να επιλυθούν προβλήματα, πολύ πριν από την εμφάνιση και την κλιμάκωση τους σε πολύ πιο σοβαρά. Σε πολλές περιπτώσεις, η συμφωνία ίσως επιτευχθεί μέσα σε λίγες ώρες, ενώ ακόμη και σε μία σύνθετη περίπτωση η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγες μέρες.

Πρόκειται για μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας του τρόπου προσέγγισης των διαφορών που γεννάει ελπίδες και υποχρεώσεις για το μέλλον και διαθέτει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ως μέθοδος επίλυσης των διαφορών.

Η εκδήλωση του Σπρίνγκφιλντ ήταν η πρώτη από πολλές  ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος στα πλαίσια της Εβδομάδας Επίλυσης Συγκρούσεων.

“Η επίλυση διαφορών, ιστορικά γνωστή ως ADR ή εναλλακτική επίλυση διαφορών, χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως για την επίλυση συγκρούσεων που προκύπτουν σε όλες τις πτυχές της ζωής, από νομικές και επιχειρηματικές διαμάχες μέχρι διαφωνίες στο σχολείο ή την οικογένεια”, δήλωσε ο Michael A. Zeytoonian, πρόεδρος της Επιτροπής Εβδομάδας για την επίλυση διενέξεων του MBA.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και το πιλοτικό πρόγραμμα υποχρεωτικής Διαμεσολάβησης στο οικογενειακό δικαστήριο της κομητείας Hampden.

Πηγή: breaking news – masslive.com http://www.masslive.com/news/index.ssf/2017/10/western_massachusetts_court-co.html

Ζωή Γιαννοπούλου
Δικηγόρος, ΔΝ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑ, ΗΒ, ΗΠΑ
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ